Hodnocení vegetačních pozůstatků někdejšího osídlení ve vybrané příhraniční oblasti - Kalná, Eva (Jihočeská univerzita, 2010)
Eva Kalná, 2010:Hodnocení vegetačních pozůstatků někdejšího osídlení ve vybrané příhraniční oblasti.Pro tuto práci byla vybrána oblast Zhůří, která je jednou z vysídlených šumavských obcí, jež se stala součástí vojenského výcvikového prostoru Dobrá Voda. První část práce je věnována historii vesnice, další pak změnám ve vegetaci přímo i nepřímo ovlivněné člověkem. Dílčím tématem této práce bylo zkoumání zájmové oblasti z hlediska rostlinných druhů, které by dokládaly někdejší osídlení včetně pořizování fotodokumentace a mapových výstupů. Dalším tématem bylo zhodnocení využití oblasti od roku 1949 po současnost, které se během několik desítek let zásadně změnilo. Práce se věnuje také srovnání mezi stavem využití z roku 1949 a dnešním stavem přítomných biotopů.
Evaluation of vegetation remnants of former settlements in selected border areas
Keywords: sekundární bezlesí; vysídlení; vojenský výcvikový prostor; sukcese; využití oblasti; zplaněné rostliny; biotopy; secondary woods; displacement; military training area; succession; land use; naturalizing plants; biotopes