Oslavy národa: Světová výstava 1851 a Festival of Britain (1951) - Votavová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá dvěma významnými historickými událostmi oslavujícími britské úspěchy v oblasti hospodářství, techniky, vědy a kultury - Světové výstavy v roce 1851 a národní výstavy Festival of Britain (1951) - z hlediska vnímání britské národní identity a idey "britství" (Britishness). První část práce seznámí čtenáře s oběma událostmi, včetně důvodů, jež vedly k jejich konání, jejich průběhu, výsledků a soudobého vnímání veřejností. Hlavní komparačně-analytická část práce tkví v porovnání způsobů vytváření a prezentace specifického obrazu britského národa a prosazování britské národní identity v souvislosti se zkoumanými událostmi. Výstupem srovnávací analýzy je podchycení vztahu mezi oběma výstavami a souvisejícího politicko-kulturního posunu ve vnímání britské národní identity.
Celebrating the Nation: The Great Exhibition of 1851 and the Festival of Britain (1951)
Oslavy národa: Světová výstava 1851 a Festival of Britain (1951)
Keywords: Velká světová výstava 1851; Festival of Britain; národní identita; obraz národa; Britishness; Great Exhibition 1851; Festival of Britain; national identity; Britishness