Stanovování uhlíku - 14 v plynných výpustech z jaderné elektrárny Temelín a jeho distribuce v životním prostředí - Valášek, Michal (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce pojednává o monitorování radiouhlíku v plynných výpustech jaderné elektrárny Temelín a jeho distribuci v životním prostředí. Čtenář by měl získat ucelenou představu o úrovni monitorování radiouhlíku ve ventilačních komínech jaderné elektrárny Temelín a v životním prostředí v jejím okolí. Práce je členěna na několik částí. V úvodní části je čtenář seznámen se základními informacemi z oblasti fyziky, chemie a radiobiologie vztahujícími se k problematice radiouhlíku. Je zde popsán vznik radiouhlíku ve VVER reaktoru, cesty uvolňování do životního prostředí a koloběh uhlíku v přírodě. Dále je zde popsán způsob monitorování radiouhlíku ve ventilačních komínech jaderné elektrárny Temelín a v jejím okolí a souhrn platné legislativy České republiky vztahující se k radiační ochraně. Následující části se zabývají cíly práce, hypotézami a použitou metodikou. Výsledky jsou interpretovány formou tabulek a grafů. Diskuze výsledků je provedena v následující části. V závěru práce jsou shrnuty získané poznatky.
Monitoring of the carbon-14 in the gaseous releases from the Temelín NPP and its environmental distribution
Keywords: C-14; jaderná elektrárna Temelín; plynné výpusti; monitorování výpustí; monitorování okolí; radiační ochrana; C-14; Temelín Nuclear Power Plant; gaseous releases; monitoring of releases; monitoring of the environment; radiation protection