A Phenomenon of Sherlock Holmes: A Detailed Comparison of Selected Sherlock Holmes Stories By Sir Arthur Conan Doyle And The Sherlock Tv Series By BBC - Kubecová, Kristina (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se bude zabývat detailním porovnáním vybraných příběhů Sherlocka Holmese od Sira Arthura Conana Doyla se seriálovou adaptací televizní stanice BBC Sherlock vysílané během let 2010-2017. Seriálová adaptace je založena na knihách z 19. století, přesto se ale v mnoha podnětech liší a dějová linie se tak ve více částech naprosto odvrací od původních příběhů. Tím největším rozdílem mezi těmito dvěma adaptacemi je ale doba, do které je příběh zasazen. Zatímco původní příběhy se odehrávají v období druhé poloviny 19. století do počátku 20.století, seriálová adaptace je naopak zasazena do moderní doby 21. století. Mezi sebou budou porovnávány epizody Studie v růžové s románem Studie v šarlatové, Skandál v Belgrávii s povídkou Skandál v Čechách a jako poslední epizoda Šest Železných dam s povídkou Dobrodružství se šesti Napoleony.
A Phenomenon of Sherlock Holmes: A Detailed Comparison of Selected Sherlock Holmes Stories By Sir Arthur Conan Doyle And The Sherlock Tv Series By BBC
Keywords: Sherlock Holmes; adaptace; Sir Arthur Conan Doyle; porovnání; moderní adaptace; Viktoriánská doba; Sherlock Holmes; Sir Arthur Conan Doyle; comparison; modern adaptation; Victorian period