Měření produktivity v podniku a na regionální úrovni - Kužel, Jiří (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce bylo vysvětlení podnikového a regionálního pojetí produktivity a možnosti jejího hodnocení. Dále pak analyzovat vývoj přidané hodnoty na podkladě údajů konkrétního podniku a na úrovni regionu. Teoretická část nejprve obecně popsala pojem produktivita a výrobní faktory. Poté následoval popis podnikového pojetí produktivit a možnosti jejího hodnocení a možnosti hodnocení regionální produktivity. V praktické části byl nejdříve charakterizován zvolený podnik. Následovaly ekonomické údaje potřebné k výpočtu produktivity na podnikové úrovni a samotné měření produktivity, ze kterého vyplynulo, že v období hospodářské krize v roce 2009 došlo k výraznému poklesu produktivity výrobních faktorů i souhrnné produktivity TFP a v následujících dvou letech k mírnému zlepšení situace. Další část byla věnována hodnocení regionální produktivity. V poslední části byly srovnávány produktivity z pohledu společnosti a odvětví za období 2005 ? 2011. Ze srovnání vyplynulo, že produktivita práce je v podniku na nižší úrovní, než je odvětvový průměr. Naopak v případě produktivity výrobního faktoru kapitál tomu bylo opačně. Dalším zjištěním, které ze srovnání podnikových a odvětvových dat vyplynulo, byly poměrně výrazné výkyvy v meziročních změnách produktivity v podniku oproti poměrně stabilnímu vývoji v odvětví.
Measuring productivity in the enterprise and at the regional level
Keywords: produktivita; souhrnná produktivita výrobních faktorů; podnik; odvětví; výrobní faktory; regionální produktivita; produktivita práce; produktivita kapitálu; productivity; total factor productivity; enterprise; industry; factors; regional productivity; labor productivity; capital productivity