Návrh revitalizace zámeckého parku - Frejlachová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá návrhem revitalizace zámeckého parku v Neznašově. Rešeršní část se soustřeďuje na zámecké parky a zahrady v České republice. Popisuje historický vývoj zahradního umění a přináší ucelený pohled na malé venkovské zámecké zahrady a parky jižních Čech. Zmiňuje také metody ochrany a obnovy památek zahradního umění. Praktická část je věnována popisu historie i současného stavu zámeckého parku v Neznašově a samotnému návrhu revitalizace, to vše se opírá o shromáždění dostupných podkladů pro území a o terénní průzkum, při němž byla provedena inventarizace dřevin.
Proposal for revitalization of the castle park
Keywords: zámecké zahrady; zámecké parky; revitalizace parku; inventarizace dřevin; Neznašov; castle gardens; castle parks; park revitalization; inventory of existing trees; Neznašov