Porovnání dopravních systémů Bergmann a Annaburger v podnicích zemědělské prvovýroby. - Havlík, Josef (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním výměnných traktorových dopravních systémů firem Bergmann a Annaburger ve dvou podnicích zemědělské prvovýroby. Traktorové dopravní systémy se skládají z tažného a přípojného vozidla, které může být nosičem několika druhů nástaveb. V našem případě se jedná o korbu, rozmetadlo hnoje a cisternu. Porovnávány byly technické parametry jednotlivých výměnných systémů a zkušenosti z provozu obou majitelů s těmito stroji, dále pak jejich funkčnost, časová náročnost výměny nástaveb, komfort obsluhy stroje, jeho poruchovost, popřípadě servisní zajištění těchto strojů. Jedním z nejdůležitějších kritérii pro hodnocení je využití jednotlivých nástaveb a rozbor investičních a provozních nákladů obou výměnných systémů, kterými se tato práce ve velké míře také zabývá. Oba výměnné systémy jsou na vysoké technické úrovni zpracování. Firma Annaburger však nabízí v základním provedení větší komfort pro ovládání systému, než konkurenční Bergmann. Z porovnání konstrukce a technické specifikace obou strojů vyplývá, že stroje firmy Annaburger jsou konstrukčně důmyslněji řešeny a v praxi jsou i oblíbenější. Z ekonomických porovnání těchto systémů jsem zjistil, že výměnný dopravní sytém Annaburger HTS 22.79 je o 22,82 Kč na ujetý kilometr levnější a o 10,05 Kč na převezenou tunu materiálu méně nákladný než konkurenční Bergmann Vario440.
The comparison of Bergmann and Annaburger traffic systems in basic agriculture industry companies.
Keywords: výměnný dopravní traktorový systém; zemědělská prvovýroba; traktorová nástavba; korba; rozmetadlo hnoje; cisterna; porovnání; poruchovost; výměna nástaveb; servisní zajištění; investiční náklady; provozní náklady; Tractor traffic exchange system; basic agriculture industry; vehicle body; bed; spreader; cistern; comparison; failure; body exchange; servise security; capitals costs; operating costs