Výsledky paliativní léčby u nádorů hlavy a krku - Němcová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá výsledky paliativní léčby u pacientů s pokročilými nádory hlavy a krku. Hlavním cílem léčby je zlepšení kvality života. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část se zabývá základními specifikacemi nádorů v oblasti hlavy a krku. Cílem práce je zhodnocení výsledků paliativního ozáření u pacientů s nádory hlavy a krku. V rámci práce byla stanovena tato hypotéza: "Výsledky léčby pacientů s nádorem hlavy a krku na ONO České Budějovice jsou srovnatelné s výsledky uváděnými v literatuře." Praktická část obsahuje data, nasbíraná z dostupné zdravotnické dokumentace na onkologickém oddělení nemocnice v Českých Budějovicích, a.s.. Po vyhodnocení 50 pacientů s nádorem hlavy a krku jsem výsledky zpracovala do přehledných tabulek a grafů. Sledovaným znakem byla diagnóza, věk, pohlaví pacienta, stádium onemocnění, zahájení a ukončení léčby a také doba přežití. Hlavní sledovanou proměnnou byla doba přežití, měřená ve dnech. Průměrná doba přežití je 179,54 dní (5,98 měs.) a to s 95 % intervalem spolehlivosti, což znamená, že s 95 % pravděpodobností, pacient zemře mezi 5 a 7 měsícem od zahájení léčby. Výsledky literatury spadají do mého 95 % intervalu spolehlivosti, což znamená, že se literaturou shodují. Hypotéza o srovnatelnosti doby přežití byla potvrzena. Doby přežití byly vyhodnoceny pomocí t-testu s neshodnými rozptyly, Kruskal-Wallisova testu a Pearsonova korelačního koeficientu a to v programu MS Excel a IBM SPSS Statistics. Vypracované výsledky mohou sloužit jako statistický přehled, či studijní materiál pro radiologické asistenty.
RESULTS OF PALLIATIVE TREATMENT FOR HEAD AND NECK TUMOURS
Keywords: pokročilé nádory hlavy a krku; radioterapie; paliativní léčba; advanced head and neck cancer; radiotherapy; palliative treatment