E-bezpečnostní znalosti a chování osob pracujících ve státní správě. - Pólová, Marie (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce je zhodnotit problematiku ebezpečnostních znalostí a návyků lidí pracujících ve státní správě. Zaměřila jsem se na ochranu před malwarem, phishingem a ztrátou dat. Dále jsem zjišťovala návyky při práci s bezpečnostními hesly a návyky při práci s elektronickou poštou. Zvolený problém jsem řešila pomocí dotazníkového průzkumu, kterým jsem zjišťovala, zda se pracovníci státní správy dokáží ochránit před počítačovými hrozbami. Výsledky byly zpracovány pomocí statistických metod Chíkvadrát test, Studentů ttest a Jednoduchou analýzu rozptylu. Našla jsem faktory, které ovlivňují chování a návyky respondentů. Je to síla hesla, které používají k přístupu do aplikací s citlivými údaji a setkání s nákazou malwarem. Zde bylo zjištěno nejvíce potvrzených závislostí. Z osobnostních faktorů chování respondentů nejvíce ovlivňuje vzdělání a pak následuje pohlaví.
E-safety knowledge and skills of civil service employees
Keywords: Malware; data; hesla; bezpečnost; dotazník; Malware; data; passwords; security questionnaire