Vytvoření a ověření zásobníku specializovaných posilovacích cvičení pro posílení kolenních vazů u sportujících žen se zaměřením na florbal - Polívková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této diplomové práce bylo vytvoření a ověření zásobníku specializovaných posilovacích cvičení pro posílení kolenních vazů u sportujících žen se zaměřením na florbal. Jednalo se o kazuistickou studii, ve které byly testovány 3 hráčky, které měly problémy s kolenními vazy. Porovnána byla segmentová analýza, výkon dolních končetin a jejich obvodové míry. Následně proběhlo čtyřměsíční tréninkové období pro posílení kolenních vazů. Na konci tohoto období byly testy opět zopakovány a výsledky porovnány. U probanda č. 1 došlo ke snížení podílu tělesného tuku a ke snížení svalové hmoty u posilovaných segmentů, výkon jeho poraněné dolní končetiny se nezvýšil a ke snížení rozdílu obvodových měr dolních končetin také nedošlo. U probanda č. 2 také došlo ke snížení podílu tělesného tuku a zároveň došlo ke zvýšení svalové hmoty u posilovaných segmentů. Dále u něj byl naměřen vyšší výkon poraněné dolní končetiny, ale ke snížení rozdílu obvodových měr opět nedošlo. Proband č. 3 se nezúčastnil vstupní segmentové analýzy a Wingate testu, můžeme tedy pouze konstatovat, že se rozdíl obvodových měr končetin nesnížil. Výsledky studie byly ovlivněny především malou účastí probanda č. 1 v posilovacím programu a v budoucnu by bylo možné ověřit soubor posilovacích cvičení na větší skupině sportujících žen, u kterých se problémy s kolenními vazy vyskytují.
Creating and verifying specialized strength exercises program for knee ligaments revitalize in women floorball players
Keywords: florbal; kolenní kloub; kolenní vazy; úraz; posilování; floorball; knee joint; knee ligaments; injury; strength exercise