Floristicko-ekologická studie oblasti Bystřicka se zaměřením na ekologii zelených volvokálních řas - Hnátek, David (Jihočeská univerzita, 2017)
Od roku 1889 bylo pomocí dostupné literatury nalezeno 22 druhů koloniálních řas z řádu Volvocales, které se na území České republiky vyskytovaly či vyskytují. U těch to druhů byla následně důkladně popsána jejich morfologie a ekologie. Mimo toho byl prováděn samotný algologický výzkum na dvaceti rybníků v okolí Bystřice u Benešova. Fytoplankonní vzorky z rybníků, byly odebírány na jaře, v létě a na podzim rok 2014 a 2015, pomocí planktonní síťky, dále byly měřeny ekologické vlastnosti jako je pH, vodivost, průhlednost a teplota vody a stupeň zastínění lokality. Sinice a řasy nalezené ve vzorcích byly identifikovány do nejnižší možné taxonomické úrovně a dále byla hodnocena jejich relativní četnost. Byly pozorovány rozdíly v druhovém složení mezi rybníky a mezi obdobími. Rovněž byl zkoumán vliv faktorů životního prostředí na druhové složení.
Floristic-ecological study in the Bystřice area with focus on the ecology of green volvocean algae
Keywords: Volvocales; morfologie; ekologie; fytoplankton; sinice; řasy; rybníky; Volvocales; morphology; ecology; phytoplankton; cyanobacteria; algae; ponds