Účtování a vykazování leasingu podle ČÚS a IFRS 16 ve vybrané obchodní korporaci - Matiášová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Hlavním cílem této bakalářské práce je účtování a následná komparace leasingu podle Českých účetních standardů (ČÚS) a Mezinárodních standardů (IFRS) ve vybrané obchodní korporaci. Finanční leasing je jeden z nejpoužívanějších druhů financování dlouhodobého majetku. Tato práce obsahuje charakteristiku leasingu, jeho druhy a vymezení pojmů, které s touto problematikou souvisejí. Po krátkém představení vybraného podniku pro aplikování dané problematiky se práce zabývá účtováním leasingu na základě leasingové smlouvy podle ČÚS a následně podle IFRS 16 - leasingy. V úplném závěru jsou shrnuty největší rozdíly mezi účtováním podle obou typů standardů.
Accounting and Reporting of Leases According to Czech Accounting Standards and IFRS 16 in a Selected Business Corporation
Keywords: finanční leasing; České účetní standardy; Mezinárodní účetní standardy; účtování; financial leasing; Czech Accounting Standards; International Accounting Standards; accounting