Žena a prevence ve stáří - Orságová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se věnuje problematice prevence žen ve stáří. V České republice mají ženy od 15 let nárok na preventivní gynekologickou prohlídku jedenkrát ročně. Cílem těchto preventivních vyšetření je včasný záchyt nádorových onemocnění. Porodní asistentka by proto měla umět řádně edukovat o nutnosti prevence každou ženu, bez ohledu na stáří. Teoretická část bakalářské práce se zaměřuje na jednotlivé druhy prevencí, dále na prevenci civilizačních chorob, gynekologickou prevenci a podporu zdraví žen ve stáří. Následující kapitola se věnuje rizikům spojeným s nedostatečnou prevencí a poslední kapitola se zabývá edukací žen porodní asistentkou. Cílem práce bylo zjistit, zda ženy ve stáří navštěvují gynekologa za účelem pravidelných preventivních vyšetření a zda si uvědomují rizika, která jim hrozí v případě zanedbávání prevence. Ke stanoveným cílům byly přiřazeny i odpovídající hypotézy. Výzkumné šetření bylo provedeno kvantitativní metodou, při které byl použit pro sběr dat dotazník. Dotazníky byly distribuovány za pomoci internetu a tištěnou formou. Následně byly rozdávány za pomoci metody "snowball". Celkem se výzkumného šetření zúčastnilo 170 respondentek. Všechny ženy byly řádně poučeny o účelu tohoto výzkumu a jeho součástí se staly zcela dobrovolně. Data, získaná za účelem ověření hypotéz, byla testována pomocí Pearsonova chí-kvadrát testu. Z provedeného výzkumného šetření vyplynulo, že existuje statisticky významná souvislost mezi věkem žen a návštěvou preventivních gynekologických vyšetření. Naše domněnka, že ženy ve stáří zanedbávají prevenci oproti ženám ve fertilním věku, byla přijata. Dále z výzkumného šetření vyplynulo, že neexistuje statisticky významná souvislost mezi věkem ženy a povědomím o rizicích spojených se zanedbáváním prevence. Při testování našeho druhého předpokladu, že ženy ve stáří si neuvědomují následky zanedbání prevence oproti ženám ve fertilním věku, jsme došli k jeho zamítnutí. Výsledky výzkumného šetření prokazují nutnost řádné edukace a motivace v oblasti gynekologické prevence žen a dívek všech věkových kategorií. Respondentky samy uváděly, že by se povědomost o prevenci měla zvyšovat pomocí informačních letáčků a dále by uvítaly rozesílání pozvánek na prevence.
Woman and prevention in old age
Keywords: žena; stáří; prevence; woman; old age; prevention