Aktivita a informovanost studentů Zdravotně sociální fakulty v dobrovolnické činnosti - Lišková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Dobrovolnictví se již od starověku stále vyvíjí. V současné době, kdy byly založeny různé spolky, organizace a centra, které zprostředkovávají dobrovolnickou činnost, je velmi jednoduché zapojit se jako dobrovolník ve všech směrech společenského života. Naopak motivovat lidi k dobrovolnictví je čím dál těžší. V boji o dobrovolníky tak vzniká obrovská konkurence. Tato situace je pravděpodobně způsobena tím, že většina lidí si neumí představit, že by vykonávala nějakou práci nezištně. Často se však lidé ospravedlňují nedostatkem volného času nebo jednoduše takovou činnost vykonávat nechtějí. Tito lidé si však neuvědomují, že kdyby takto přistupoval k dobrovolnictví každý, na světě by nefungovala soudržnost lidí. Dobrovolník poskytuje nezištně svou pomocnou ruku ve svém volném čase někomu, kdo ji potřebuje. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, v jaké míře je rozšířena dobrovolnická činnost v oblasti sociální práce mezi studenty Zdravotně sociální fakulty. K této bakalářské práci byl použit kvantitativní typ výzkumu s metodou dotazování s technikou anonymního dotazníku. Získaná data byla vyhodnocena do popisné statistiky v programu MC Excel a pro statistické otestování dvou prvních hypotéz byl použit program SPSS s technikou t-testu a pro otestování třetí hypotézy byla použita Pearson Correlation. Výzkumná otázka zjišťovala: Jaká je aktivita a informovanost studentů sociálních oborů Zdravotně sociální fakulty v dobrovolnické činnosti? Hypotéza č. 1 zkoumala, zda existuje statisticky významný rozdíl v informovanosti studentů Zdravotně sociální fakulty o dobrovolnické činnosti dle oboru studia. Tato hypotéza byla potvrzena, jelikož byl nalezen statisticky významný rozdíl. Lepší výsledky informovanosti v oblasti dobrovolnictví měl obor Rehabilitační-psychosociální péče o postižené děti, dospělé a seniory. Hypotéza č. 2 zjišťovala, zda existuje statisticky významný rozdíl v aktivitě studentů Zdravotně sociální fakulty v dobrovolnické činnosti dle oboru studia. Výsledky neukázaly statisticky významný rozdíl. Hypotéza č. 3 zkoumala, zda byl nalezen statisticky významný vliv ročníku studia na informovanost studentů. Z výsledků je patrné, že byl nalezen statisticky významný vliv ročníku studia na informovanost studentů. Výsledky výzkumu mohou sloužit jako zdroj informací pro studenty i vyučující. Studenti mohou nahlédnout, jak si vedou v aktivitě a informovanosti o dobrovolnictví v porovnání s druhým oborem. Může tak vzniknout motivace k dohledání si informací o dobrovolnictví či pokusu o zapojení se přímo jako dobrovolník. Vyučující mohou využít výsledky z názorů jednotlivých respondentů ke zlepšení informovanosti studentů. Dále tato práce může sloužit jako zdroj informací pro ty, kteří by se chtěli zapojit do dobrovolnické činnosti, ale neví nebo se bojí, jak bude tento proces probíhat. V tomto případě je zde rozepsaný "Proces zapojení dobrovolníků do dobrovolnické činnosti".
Activity and Awareness among Students of the Faculty of Health and Social Sciences in Volunteer Activities
Keywords: dobrovolnictví; dobrovolník; aktivita; informovanost; sociální práce; student; volunteering; volunteer; activity; awareness; social work; student