Muzikoterapie - alternativa ve školství - Krůtová, Jarmila (Jihočeská univerzita, 2008)
Anotace Předkládaná diplomová práce s názvem Muzikoterapie - alternativa ve školství se věnuje problematice tohoto oboru. Cílem práce je zmapování situace v tuzemsku i v zahraničí a zjištění a porovnání působení účinků lyry na člověka. K tomuto účelu byla provedena výzkumná sonda, která probíhala na dvou rozdílných typech škol v Příbrami (základní škola běžného typu a Waldofská škola). Na základě výzkumné sondy bylo ověřeno pozitivní (uvolňující, uklidňující) působení lyry. Zároveň bylo zjištěno, že pozitivní působení lyry se objevovalo i u jedinců, kteří se s lyrou setkávali poprvé. Z toho lze vyvodit, že nezáleží na tom, zda se jedinec s lyrou setkává častěji nebo poprvé. Pro srovnání charakteru muzikoterapie u nás a v zahraničí se nabízí průzkum do oblasti jednotlivých kontinentů (Evropa, Austrálie, Amerika). Můžeme zde porovnat fungování propojeného systému muzikoterapie s jinými obory jako jsou psychologie, pedagogika a speciální pedagogika. Diplomová práce obsahuje kapitolu o hudebních nástrojích, kde se kromě jiných muzikoterapeutických hudebních nástrojů nachází podkapitola s názvem Lyra. Informace se týkají vzniku a vývoje lyry, její výroby a druhů.
Music Therapy - Alternative in Education
Keywords: muzikoterapie; hudební nástroje v muzikoterapii; alternativní školství; musictherapy; music instruments in musictherapy; alternative education