Možnosti výchovné práce s dětmi v azylových domech - Janečková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá sociální službou azylové domy pro matky s dětmi. V první části je práce zaměřena na výchovu dítěte, zejména výchovnou roli rodiny a matky a potřebám předem vymezených skupin dětí předškolního a mladšího školního věku. Následující kapitola se věnuje nejprve obecnému popisu legislativního vymezení a fungování sociální služby azylové domy, dále se vzhledem k tématu práce soustředím pozornost pouze na azylové domy pro matky (otce) s dětmi. V úvodu závěrečné kapitoly pak popisuji adaptační fázi dětí v azylovém domě a změny ve výchovném působení jejich matek, poté se podrobně zabývám možnostmi podpory rodičovských kompetencí matky a přímého výchovného působení na děti v prostředí azylového domu. Svá teoretická východiska následně porovnávám s praxí a shrnuji v závěru práce.
Possibilities of Educational Work with Children in Reception Centres
Keywords: matka; azylový dům; sociální služba; výchova; děti; podpora; rodičovské kompetence; sociální práce; výchovně vzdělávací činnost; mother; reception centre; social service; education; children; support; parental competence; social work; educational activity