Ekonomický růst a produktivita práce v zemích Visegrádské skupiny - Velecký, Šimon (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá zkoumáním ekonomického růstu a produktivity práce v zemích Visegrádské skupiny, tedy v České republice, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku, v letech 2008 až 2019. Součástí práce je také průzkum ekonomického růstu a produktivity práce průměru EU 27 a EU 15. Nejprve práce vysvětluje teoretické základy týkající se problematiky ekonomického růstu, produktivity a produktivity práce. Tato zjištění jsou poté využita v průzkumu. Průzkum tvoří čtyři, respektive pět analýz - analýza ekonomického růstu, analýza produktivity práce, analýza reálných jednotkových nákladů na práci, analýza vybavenosti práce kapitálem a regresní analýza. Analýzy jsou prezentovány grafy a tabulkami a využívají data ze statistického úřadu Evropské unie - Eurostatu. Zjištění jsou následně hodnocena a porovnávána mezi jednotlivými zeměmi. Na závěr jsou zkoumány vazby mezi produktivitou práce a ekonomickým růstem, vybaveností práce kapitálem a reálnými jednotkovými náklady na práci jednotlivých států v letech 2008 až 2019. Tato analýza je vytvořena za pomoci programu STATISTICA. Výsledky práce poté poukazují na ekonomickou situaci a rozdíly jednotlivých zemí visegrádské skupiny, EU 27 a EU 15 a vzájemně je porovnávají.
Economic growth and labour productivity in the Visegrad Group countries
Keywords: ekonomický růst; produktivita; produktivita práce; Visegrádská skupina; vybavenost práce kapitálem; reálné jednotkové náklady na práci; Evropská unie; economic growth; productivity; labour productivity; Visegrad Group; capital labour ratio; real unit labour costs; European Union