Efekt own-race bias na rekognici faciálních expresí - Boldišová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá fenoménem own-race bias (ORB) a jeho vlivem na rekognici faciálních expresí. Teoretická část představuje vnímání tváří celkově a jeho neurologickou podstatu. Dále se pak zaměřuje na samotný pojem ORB, jeho vývoj v průběhu dětství a výzkumy provedené v této oblasti. Tuto část uzavírá kapitola o faciálních expresích a jejich univerzalitě. Metodická část představuje metodologii navrženého výzkumu, jehož cílem je zjistit vliv own-race bias na rozpoznávání faciálních expresí a najít případnou spojitost i s mírou interkulturního kontaktu. Kromě návrhu experimentu obsahuje tato část také podrobný postup zkoumání a náhled do již hotového počítačového experimentu. Dále je zde podrobně rozebrána a představena využitá databáze (The RADIATE Face Stimulus Set), popsán způsob, jakým se taková databáze hledá a popsán dotazník ke zjištění míry interkulturního kontaktu. Ke snazšímu využití databáze byly vyhotoveny datové tabulky. V kapitole Metodický rozbor je vlastní experimentální postup prezentován v kontextu metodologie dalších experimentů v této oblasti a v diskuzi je rozbor jejich výsledků a teoretických poznatků o tématu. Metodická část tak předkládá čtenáři nutný metodický postup k uskutečnění vlastního experimentu own-race bias u faciální exprese.
Own-race bias effect on facial expression
Keywords: own-race bias; cross-race effect; other-race effect; faciální exprese; interkulturní kontakt; own-race bias; cross-race effect; other-race effect; facial expression; intercultural contact