Nelegální sklady nebezpečných látek. - Polák, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2010)
Obsahem této diplomové práce je problematika nelegálního skladování nebezpečných látek a odpadů v České republice. Zpracování je zaměřeno zejména ve vztahu k možnému vzniku a následnému řešení mimořádné události. Cílem práce je specifikace těchto skladů, návrh metodického postupu pro dotčené složky při vzniku mimořádné události, dále zjistit možnosti likvidace nebezpečných látek a odpadů, popř. jiných alternativních řešení. Zpracovat možnosti odhalení nelegálních skladů činností orgánů státní správy. Pro splnění těchto cílů bylo nutné nastudovat dostupné zdroje, včetně právních norem. Následně provést detailní analýzu v minulosti odhalených skladů nebezpečných látek a odpadů v závislosti na druhu a množství látek, které zde byly uloženy. Obsahem analýzy byla i činnost zúčastněných složek při vlastním řešení mimořádné události a postup dotčených orgánů po jejich odhalení. Záměrem je poskytnout dostatek informací pro bezpečný postup při řešení mimořádné události v případě dalšího odhalení nelegálního skladu nebezpečných látek a odpadů. Využití diplomové práce je možné v rámci odborné přípravy dotčených složek a jako podklad pro vytvoření typové činnosti složek integrovaného záchranného systému. Diplomová práce byla zpracována na základě rešerše a kasuistiky s odborníky podílejícími se na celkovém řešení dané problematiky. Výsledkem diplomové práce je návrh metodického postupu pro zasahující složky při vzniku mimořádné události, možnosti odhalení nelegálních skladů a poznatky v oblasti likvidace nebezpečných látek a odpadů. Omezení dopadů těchto mimořádných událostí spočívá i v zabránění vzniku dalších nelegálních skladů. Zde je potřebné věnovat pozornost monitoringu pohybu nebezpečných látek a odpadů, kontrolní činnosti oprávněných orgánů a novelizaci některých právních norem, například zákona o insolvenci.
Illegal dumping sites of hazardous waste.
Keywords: identifikace; integrovaný záchranný systém; likvidace; mimořádná událost; nebezpečná látka; nelegální sklad; odpad; skladování; identification; integrated rescue system; disposal; emergency incident; hazardous substance; illegal dumping site; waste; storing