Role smrti v životě člověka - Spáčalová, Vladěna (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou smrti a postojů lidí ke smrti. Teoretická část se věnuje tématice postojů, smrti a roli smrti v životě člověka. Vychází především z existenciální psychoterapie. Praktická část je tvořena kvalitativní metodologií, jsou zde realizovány rozhovory s konkrétní skupinou osob. Jedná se o jedince žijící v domově pro seniory. Tuto věkovou skupinu jsem si vybrala z toho důvodu, že senioři již bilancují dosavadní život a s vědomím, že se blíží jeho konec, o této problematice uvažují. Cílem bakalářské práce je popsat a pochopit jaké postoje dotyční jedinci zaujímají k fenoménu smrti a zda v jejich životech hraje smrt nějakou roli.
The role of death in human life
Keywords: Postoje; smrt; pojetí smrti; strach ze smrti; stáří; Attitudes; death; concept of death; fear of death; old age