Specifika ošetřovatelské péče o děti s dětskou mozkovou obrnou - Břicháčková, Alena (Jihočeská univerzita, 2018)
Současný stav: Výzkumné šetření se kromě problematiky ošetřovatelské péče o děti s dětskou mozkovou obrnou dále věnuje dalším důležitým oblastem, jako je etiologie, příznaky a léčba této nemoci. Dětská mozková obrna je závažné onemocnění centrální nervové soustavy, které mimo jiné postihuje kosterně-svalový systém člověk a omezuje tak jeho hybnost. Toto onemocnění je trvalé, ale vlivem léčby se může zlepšovat. Důležitá je včasná diagnostika a zahájení léčby. Cílem práce bylo zhodnotit znalosti sester o ošetřovatelské péči o děti s dětskou mozkovou obrnou a také vyhodnotit spokojenost rodičů s ošetřovatelskou péčí o jejich nemocné děti. Metodika práce: Pro výzkumné šetření byla zvolena technika kvalitativní metody sběru dat s využitím techniky hloubkových rozhovorů, které byly provedeny se sestrami a rodiči dětí s DMO. Rozhovory byly zvukově zaznamenány, přepsány a následně kódovány metodou "tužka a papír" a nakonec kategorizovány. Výzkumný vzorek byl tvořen sestrami a rodiči dětí s DMO. První výzkumný vzorek sestával z pěti sester pracujících na dětském oddělení. Druhý výzkumný vzorek tvořili rodiče dětí s DMO. Výběr výzkumného vzorku byl záměrný a jeho velikost byla určena teoretickým nasycením dat. Výsledky výzkumného šetření ukázaly, že sestry mají dostatečné znalosti o problematice ošetřovatelské péče o děti s DMO. Vědomosti sester ohledně etiologie, symptomech a léčbě DMO jsou také dostačující. Sestry se dále orientují ve způsobech podávání stravy dětem s DMO i v polohování a komunikaci s dítětem a jeho rodiči. Druhé výzkumné šetření ukázalo, že většina dotazovaných rodičů hodnotí ošetřovatelskou péči o jejich děti jako uspokojivou. Informovanost ohledně rehabilitačních metod je dostatečná. Rodiče dětí s DMO využívají všechny zmiňované rehabilitační metody (Vojtova reflexní lokomoce, Bobath metoda, bazální stimulace, muzikoterapie, ergoterapie, logopedie) a ví, jak a jak často tyto metody využívat. Závěry a doporučení pro praxi: Dětská mozková obrna patří mezi méně se vyskytující onemocnění. I přes tuto skutečnost mají sestry odpovídající vědomosti k poskytování kvalitní ošetřovatelské péče o děti s DMO. Nedílnou součástí všeho je i kvalitní informovanost rodičů dětí s DMO. Pro využití bakalářské práce v praxi byla vytvořena informační brožura, která je určena pro rodiče dětí s DMO. Tato brožura představuje zdroj základních informací o DMO. Informační brožura obsahuje informace o etiologii, příznacích i léčbě DMO a zásadách ošetřovatelské péče o dítě s DMO v domácím prostředí.
Specifics of nursing care for children with cerebral palsy
Keywords: dětská mozková obrna; ošetřovatelská péče; rodina; sestra; cerebral palsy; nursing care; family; nurse