Analýza chování jalovic v průběhu odchovu - Spurná, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit a porovnat chování jalovic různých věkových kategorií v průběhu odchovu. Sledování jalovic bylo prováděno v podniku Agriprod s. r. o. s chovem dojeného skotu rozhodujících plemen holštýnského skotu a českého strakatého skotu. Sledování probíhalo po dobu 24 hod v intervalech po 5 minutách. Sledovaným chováním bylo příjem krmiva, odpočinek, stání, pohyb a komfortní chování. Průměrný věk jednotlivých skupin byl 4,3 měsíce (skupina 1), 11,0 měsíce (skupina 2), 17,5 měsíce (skupina 3) a 23,0 měsíce (skupina 4). Délky základních kategorií chování se lišily podle věku zvířat. Délka příjmu krmiva byla u první skupiny 7,5 hod, u druhé skupiny 5,7 hod, u třetí skupiny 3,7 hod a u poslední čtvrté skupiny 1,3 hod. Průměrná délka odpočinku u věkových kategorií dosáhla hodnot: 13,4 hod, 14,7 hod, 13,4 hod, 12,3 hod. Rozdíly byly prokázány i u projevů komfortního chování.
A Behavioural Analysis of Heifers in the course of Rearing
Keywords: etologie; jalovice; věk; projevy chování; ethology; heifer; age; behavioural manifestation