Příprava policistů služebně zařazených na obvodních odděleních Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje na řešení mimořádných událostí a krizových situací a plnění typových činností IZS - Thon, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce shrnuje problematiku IZS, popisuje systém přípravy v problematice krizového řízení. v rámci IZS a je podpořena kvantitativním výzkumem dvou skupin respondentů. Výzkum ukázal, že neznalost policistů může v případě ohrožení života či zdraví obyvatel prodloužit čas k poskytnutí pomoci, odvrácení působení rizik a tím i přivodit ztrátu na životech, zdraví, majetku nebo životním prostředí. Cílem práce bylo posouzení právních předpisů České republiky a interních aktů řízení PČR, které řeší problematiku krizového řízení, zda tyto normy dostatečným způsobem řeší přípravu policistů v oblasti krizového řízení. Druhým cílem bylo zjištění a vyhodnocení znalostí policistů služebně zařazených na obvodních odděleních Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje v oblasti krizového řízení a třetím cílem bylo vypracování návrhu metodiky, podle které by byla prováděna odborná příprava policistů na řešení mimořádných událostí (plnění úkolů z Typových činností IZS) a krizových situací. Pro zpracování této práce byly dány dvě hypotézy: 1. Právní předpisy České republiky a interní akty řízení Policie České republiky platné na území Jihočeského kraje dostatečným způsobem řeší fungování Policie České republiky jako jedné z hlavních složek IZS při řešení mimořádných událostí a krizových situací. 2. Policisté služebně zařazení na obvodních odděleních Policie České republiky, Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje jsou dostatečným způsobem seznámeni s problematikou krizového řízení, Typovými činnostmi složek IZS při společném zásahu. Pro zjištění, zda právní předpisy dostatečně řeší problematiku fungování Policie České republiky jako jedné z hlavních složek Integrovaného záchranného systému, bylo využito právních předpisů České republiky, interních aktů řízení Ministerstva vnitra, Policie České republiky a literárních zdrojů, které se touto problematikou zabývají. Po zpracování těchto zdrojů bylo zjištěno, že české právní předpisy a interní akty řízení do úrovně pokynů Policejního prezidia řeší tuto problematiku dostatečně, avšak pokyn ředitele Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje řeší školení v periodicitě 3 let a to pouze u vedoucích obvodních oddělení.
Special training of police officers assigned officially to the District Department of the Regional Police Directorate of the South Bohemian Region on how to deal with emergencies and the performance of standard activities within the Integrated Rescue System
Keywords: mimořádná událost; krizový stav; typová činnost; integrovaný záchranný systém; emergency events; crisis situations; standard activities Integrated Rescue System