Akvinského pojetí vášní a porovnání s emocemi - Kilbergr, Pavel (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá popisem pojetí vášní v Teologické summě Tomáše Akvinského. Tento model vášní pak je srovnáván s přístupy k emocím v rámci psychologického diskursu. První část rozebírá způsob poznávání člověka a odděluje rozumové poznání od smyslového. Reakcí na toto smyslové poznání jsou vášně. Ty jsou u Tomáše rozděleny na dvě skupiny. První skupina obsahuje vášně dychtivosti. Tyto vášně vznikají jako přímá reakce a směřují k dosahování cílů. Druhá skupina vášní nese název vznětlivá a má za úkol obtíže překonávat. Tyto vášně vznikají, pokud je k dosažení cíle potřeba překonat překážku. Druhá část představuje jednotlivé teorie emocí. Tyto teorie jsou rozděleny podle psychologických směrů. Ve třetí části jsou pak porovnány tyto teorie emocí spolu s modelem vášní Tomáše Akvinského a jsou hledány styčné body mezi těmito dvěma odlišnými přístupy.
Aquinas on passions and contemporary view of emotion
Keywords: vášně; emoce; Tomáš Akvinský; rozumové poznávání; smyslové poznávání; vášně vznětlivosti; vášně dychtivosti; teorie emocí; dělení vášní; passio; Passions; emotions; Thomas Aquinas; rational cognition; sensory cognition; irascibile passions; concupiscibile passions; theory of emotions; division of passions; passio