Regionální diferenciace populačního vývoje v Libereckém kraji: historickogeografická analýza - Vlasák, Michael (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá regionální diferenciací populačního vývoje v Libereckém kraji v období let 1869-2011. Analýza konkrétního časového úseku je rozdělena celkově do tří kategorií - předindustriálního, industriálního a postindustriálního období. V návaznosti na zkoumanou problematiku dochází k její analýze z pohledu mikroregionální a regionální, včetně celkového historického vývoje kontextu českých zemí z pohledu fyzicko-geografických a socioekonomických determinantů. V rámci výzkumu byl vybrán vzorek 69 obcí a jednotlivé dílčí faktory, které měly možnost ovlivňovat populační vývoj Libereckého kraje. Mezi tyto dílčí faktory byly zařazeny vliv železniční sítě, administrativní funkce a hierarchického postavení na populační vývoj. Součástí analytického výzkumu je i dynamika populačního vývoje ve vybraném vzorku obcí a mikroregionech. Na analýzu navazuje syntéza, ve které dochází ke kategorizaci mikroregionů a generalizaci vývojových trendů populačního vývoje Libereckého kraje.
Regional differentiation in the population development in Liberec Region: historic-geographic analysis
Keywords: Liberecký kraj; populační vývoj; mikroregionální diferenciace; historickogeografické determinanty; Liberec Region; population development; micro-regional differentiation; historic-geographic determinants