Tábory nucené práce České Budějovice 1948 - 1950 - Müllerová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Předkládaná diplomová práce pojednává o táborech nucené práce v Českých Budějovicích v letech 1948 - 1950. Nejprve byl zřízen ženský tábor, který fungoval od 15. prosince 1948 do 15. února 1950, mužský tábor byl zřízen 1. září 1949 a k jeho likvidaci došlo také 15. února 1950. Jelikož přímo o těchto táborech zatím neexistuje žádná literatura, vycházela autorka při svém bádání z pramenů uložených v Archivu bezpečnostních složek v Praze a ve Státním okresním archivu v Českých Budějovicích. Na základě těchto zdrojů je popsáno, jak fungoval každodenní život chovanců, který byl určován předem danými pravidly. Hlavním cílem těchto zařízení byla převýchova osob a jejich vedení k vysokému pracovnímu nasazení. Práce obsahuje konkrétní informace, jak probíhala osvětová činnost v Českých Budějovicích. Zabývá se podniky, pro které chovanci pracovali, a analyzuje jejich práva a povinnosti během pracovního procesu. Závěr patří výpovědi pana Jaroslava Vojtěcha, který prošel několika tábory nucené práce a jenž podává svědectví, do jaké míry se pravidla a příkazy na papíře uváděly do praxe.
Forced Labour Camp in České Budějovice from 1948 to 1950
Keywords: Tábory nucené práce; České Budějovice; 1948 - 1950; komunismus; prozatímní ústavní; kázeňský a výchovný řád; přikazovací komise; Forced labour camp; České Budějovice; 1948 - 1950; communism; provisional institutional; disciplinal and educational rules; imperative commission