Analýza jazykových prostředků v rubrice Objev přílohy Magazín Dnes MF Dnes - Kotzinová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce na téma Analýza jazykových prostředků v rubrice Objev přílohy Magazín DNES MF DNES se věnuje podrobnému rozboru jazykových prostředků v rubrice Objev přílohy Magazín DNES MF DNES. V první části práce se zaobírá všemi aspekty publicistického jazyka a publicistických textů obecně. Opírá se při tom o publikace různých uznávaných teoretiků pojednávajících o dané problematice. V druhé části práce se věnuje analýze konkrétních textů rubriky Objev v různých jazykových rovinách tj. v rovině fonetické, lexikální, morfologické a syntaktické. Neoddělitelnou součástí zkoumaných textů jsou i přiložené fotografie názorně doplňující text a svým způsobem se k nim vztahující. Práce rovněž poskytne charakteristiku celé čtvrteční přílohy MF DNES a pokusí se naznačit tendence vývoje časopisu v době, z níž pochází zkoumané texty. Rozdělení na praktickou a teoretickou část není tak striktní. Praktická část a příklady následují teoretický výklad. Soustředí na texty od roku 2008 do roku 2012, některé příklady, zejména fotografií, jsou z roku 2013. Pro lepší orientaci je práce členěna na kapitoly.
Analysis of Language Means in the "Objev" section of the "Magazín DNES"
Keywords: publicistika; publicistické texty; infozábava; analýza textu; lingvistická analýza textu; objev; mfdnes; journalism; journalistic texts; infotainment; text analysis; linguistic analysis of the text; MFDnes