Problematika ošetřovatelské péče u pacientů záměrně se intoxikujících v suicidálním úmyslu. - Drábková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2010)
Sebevražda jako jednotlivá událost i jako společenský jev vzbuzuje velký zájem a pozornost v různých sférách. Ať už se jedná o bezprostřední okolí sebevraha, či širší veřejnost. Definice sebevraždy je u různých autorů a v historickém vývoji různá. Většina definic se shodne na dvou podstatných znacích sebevražedného jednání. Jde o dobrovolný úmysl jedince ukončit svůj život a cílevědomě zaměřené jednání vedoucí ke smrti. Sebevražda je vědomé a úmyslné ukončení vlastního života. Asi 95 % suicidálních pokusů tvoří právě akutní intoxikace jakýmkoliv množstvím či druhem otravné látky. Akutní intoxikace patří do skupiny závažných stavů, které ohrožují zdraví i život člověka. Akutní otravy patří mezi častou příjmovou diagnózu jednotek intenzivní nebo anesteziologicko-resuscitační péče. 80% intoxikací je způsobeno léky. Poškození organismu požitím otravné látky, je tím významnější, čím delší je interval od expozice noxy do poskytnutí odborné lékařské pomoci. Pro další osud nemocného je také rozhodující vybavenost zdravotnického zařízení a odborná způsobilost zdravotníků, kteří zajišťují intenzivní péči o tyto pacienty. Po stabilizaci všech fyziologických funkcí, vyrovnání vnitřního prostředí pacienta a překonání doby, kdy může dojít k pozdním komplikacím intoxikace, přichází další součást léčby a tou je psychologicko psychiatrická intervence. Stanovení suicidálního rizika patří k nejběžnějším problémům urgentní psychiatrie. Cílem je zabránit dalšímu pokusu o sebevraždu. Cílem práce bylo zjistit, s ohledem na kompetence sestry, převažující charakter prožitku pacientů po intoxikaci, a také příčiny agresivního chování intoxikovaných pacientů vůči ošetřujícímu personálu. Třetím cílem této práce bylo vytvořit standard ošetřovatelské péče o intoxikované pacienty. Výzkum byl koncipován jako explorační a měl zmapovat ošetřovatelský proces u intoxikovaných pacientů a přinést informace pro vytvoření standardu ošetřovatelské péče, který by zahrnoval jak stránku somatickou, tak psychickou. Byly kombinovány postupy kvantitativní a kvalitativní. Ve výsledku této práce jsme očekávali, že odhalíme nejčastější problémy ošetřovatelské péče u pacientů záměrně se intoxikujících v suicidálním úmyslu a vypracováním ošetřovatelského standardu pomůžeme zlepšit péči o tyto klienty.
Problems of Nursing the Patients Self-intoxicated in Suicidal Intention.
Keywords: Sebevražda; intoxikace; agresivní pacient; ošetřovatelská dokumentace; ošetřovatelský standard; suicide; intoxication; aggressive patient; nursing documentation; nursing standard