Různé metodické přístupy za účelem snížení exprese podjednotek komplexu I u hmyzích forem Trypanosoma brucei - Heroutová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2022)
Komplex I (NADH ubichinon oxidoreduktáza) je největší proteinový komplex elektronového transportního řetězce v mitochondrii, ale jeho aktivita není pro T. brucei esenciální. Aplikovali jsme několik genetických metod k vytvoření buněčných linií T. brucei bez komplexu I. Metodické přístupy zahrnovaly i) RNAi pojednotky NDUFA6, ii) knock-out NDUFA6 pomocí CRISPR/Cas9, iii) knock-out podjednotky NUBM pomocí homologní rekombinace. Vytvořené nástroje umožní odhalení role komplexu I v jiných stádiích parazita T. brucei.
Various approaches to eliminate expression of complex I subunits in procyclic Trypanosoma brucei
Keywords: komplex I; NADH ubichinon oxidoreduktáza; trypanosoma brucei; knock-out; RNAi; hmyzí stádium; complex I; NADH-ubiquinone oxidoreductase; trypanosoma brucei; knock-out; RNAi; procyclics