Lidové zvyky jižních Čech: Mají šanci přežít nové milénium? - Marhounová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá lidovými zvyky jižních Čech, zda mají šanci přežít další milénium. Na začátku je definován původ a vznik zvyků, poté je uveden přehled svátků církevních a světských a rozdíl mezi zvykem, pranostikou a pověrou. Hlavní část poté obsahuje popis jednotlivých svátků. Obvykle je vysvětlen původ svátků, možná modifikace která se s nimi udála během věků a jak vypadají v dnešní době. K tomu je uveden popis zvyků, které se k tomuto svátku vztahují. Svátky jsou řazeny podle běhu roku, od začátku roku až na jeho konec. Cílem je zjistit, které důvody vedou k tomu, že lidové zvyky pomalu upadají v zapomnění a možnost, jak to napravit.
Folk customs of South Bohemia: Have they a chance to survive in new millennium?
Keywords: lidové zvyky; jižní Čechy; svatý; svátek; oslava; křesťanství; tradice; původ; legenda; folk customs; South Bohemia; saint; feast day; celebration; Christianity; tradition; origin; legend