Dětská práva v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní školu a jejich aplikace do vyučovacího plánu - Kopúnová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce je zaměřena na téma dětských práv a jejich využití ve vzdělávacím procesu. Metodické a pracovní listy může vyučující použít jako učební pomůcku ve své hodině, především v 6. ročníku základní školy. Teoretická část je věnována základním informacím o Rámcovém vzdělávacím programu, o historickém vývoji dětských práv nejen ve světě, ale i v České republice. Dále zde nalezneme důležité deklarace a úmluvy o právech a povinnostech dítěte. Praktická část se zaměřuje na metodické zpracování jednotlivých vyučovacích hodin, obsahuje též pracovní listy pro žáky. Shledáme zde také následný rozbor realizace vyučovacích hodin.
Children°s Rights in RVP and their aplication on teaching schedule.
Keywords: dětská práva; historie práv; Rámcový vzdělávací program pro základní školu; Children´s rights; history of rights; the Framework Educational Programme