Vývoj zdravotní péče v Českých Budějovicích ve 20. a 30. letech dvacátého století - Jonášová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zdravotní péči, která byla poskytnuta lidem v Českých Budějovicích po světové válce do roku 1938. Zabývá se nejen otázkami poskytnuté péče v jihočeské metropoli. Představuje celou řadu kapitol jako základní dělení nemocnic, problémy předmnichovského zdravotnictví, Všeobecná veřejná nemocnice v Českých Budějovicích a její správa, chorobinecká péče, jiné organizace. Snaží se objasnit pojem nemocnice z pohledu shora, to znamená v kontextu celorepublikovém, a na druhé straně se dotýká obyčejných pacientů a lidí spjatých s nemocnicí a celým jejím zařízením. Hlavní těžiště této práce leží právě v otázce, proč nemocnice v Českých Budějovicích prošla poválečnou reformou, jak se vzniklá republika dokázala postarat o své občany po stránce zdravotní. Hlavním pramenem pro tuto práci byly lékařské zprávy, žádosti a povolení k přestavbě, zprávy ze zasedání, stanovy. Tyto prameny obsahovali celou řadu svědectví nejen o obrazu světa pacienta, do kterého se dostal mnohdy od narození po smrt. Pro práci byly využity prameny evidenční, sdělovací, pojišťovací, pamětní, vnitroinstitucionální, osobní. Je zde nastíněna i další možnost komparace s jinými druhy pramenů. Součástí jsou grafy a tabulky.
The developement of health care in České Budějovice in 1920´s and 1930´s