Možnosti využití receptivní muzikoterapie v léčbě alkoholové a drogové závislosti. - Hladíková, Lada (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalárská práce s názvem ?Možnosti využití receptivní muzikoterapie v lécbe alkoholové a drogové závislosti? má teoreticko-empirický charakter. Úkolem mé práce bylo zjistit, zda by se dala receptivní muzikoterapie aplikovat v psychiatrické lécebne Cervený Dvur. A jestli by byla prínosem v terapii v tomto zarízení. Teoretická cást je zamerena na propojení muzikoterapie s psychoterapií. Popisuje problematiku alkoholu, nealkoholových drog a jejich rozdelení. V této cásti je zamerena také na význam muzikoterapie a její druhy. V praktické cásti se zameruji na vlastní experimentální šetrení související s aplikací muzikoterapeutického programu u vybraného vzorku klientu. Soucasne monitoruji i odezvu odborného personálu na probíhající experiment, pomocí šesti stanovených hypotéz, které následne na základe rozboru zjištených dat verifikuji. Výsledky šetrení potvrzují realizovatelnost muzikoterapeutického programu v lécebne Cervený Dvur.
Possibilities of the Receptive Music Therapy in the Treatment of the Alcohol and Drug Addiction
Keywords: závislost; alkohol; drogy; psychoterapie; muzikoterapie; muzikoterapeut; relaxace; addiction; alcohol; drugs; psychotherapy; music therapy; music therapist; relaxation