Role K. H. Franka v byrokratickém aparátu protektorátu Čechy a Morava - Mužík, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2018)
Kvalifikační práce nejprve hovoří o politické kariéře a osobním životě Karla Hermanna Franka, bývalého státního tajemníka a německého státního ministra pro území protektorátu. Poté je zevrubně popsána jeho role ve správním systému česko-moravského prostoru, pro který byla typická dvojkolejnost ztělesněná říšskými a autonomními orgány. Frankovo postavení bylo zkoumáno i mimo rámec tohoto státu ve vztahu k úřadům bývalého československého pohraničí, NSDAP a čelním místům v Berlíně. Tento rozbor byl uskutečněn nejen na základě odborné literatury v českém, anglickém a německém jazyce, ale rovněž na základě zvolené úřední korespondence K. H. Franka. Vznikl tak výzkum, který potvrdil, případně vyvrátil, a značně obohatil to, o čem v minulosti bádali historikové v této dějinné oblasti.
The Role of K. H. Frank in Administration of Protectorate of Bohemia and Moravia
Keywords: Československo 1918-1939; protektorát Čechy a Morava 1939-1945; nacionální socialista; Karl Hermann Frank 1898-1946; státní tajemník; německý státní ministr; vyšší velitel SS a policie; Czechoslovakia 1918-1939; Protectorate of Bohemia and Moravia 1939-1945; national socialist; Karl Hermann Frank 1898-1946; State Secretary; German State Minister; Higher SS and Police Leader