Obraz tradičních pohádkových a mytologických motivů ve fantasy literatuře - Zábranová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce s názvem Obraz tradičních pohádkových a mytologických motivů ve fantasy literatuře se zabývá vazbami mezi motivy, jenž se zároveň vyskytují v pohádkách i ve fantasy. V úvodní části se věnujeme charakteristice pohádky a jejímu členění do jednotlivých kategorií. Popisujeme typické hrdiny a postavy v pohádkách vystupující. Následně se zaměřujeme na kompozici mýtu, jehož typické prvky se objevují i ve fantasy. Dále se zabýváme fantasy literaturou a jejími druhy. Práce rovněž uvádí znaky společné mýtu a fantasy literatuře a popisuje základní archetypy vyskytující se v těchto žánrech V další části se věnujeme analýze a komparaci vybraných děl. Žánr pohádku reprezentují dvě autorské knihy, jedná se o dílo V. Řezáče Příhody skřítka Dzina a o práci L. Aškenázyho Putování za švestkovou vůní. Fantasy zastupuje dílo novodobého autora P. Renčína Nepohádka. V závěru je poukázáno na fakt, že hranice mezi pohádkou a fantasy se stírají.
The Fantasy Genre as a Mirror to the Classical Mythological and Fairy-Tale Motives