Účinná lítost v trestním právu - Molzerová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem předložené práce je účinná lítost v trestním právu. Účinná lítost je jeden z důvodů zániku trestní odpovědnosti. Cílem zákonodárce je motivovat pachatele, aby zamezil, nebo napravil škodlivý následek. Zákon stanoví přesné podmínky, za jakých je možné dosáhnout zániku trestného činu. Začátek práce je zaměřen na historický vývoj zániku trestnosti účinnou lítostí. V další části práce jsou definovány podmínky jak účinné lítosti obecné, tak účinné lítosti zvláštní. Závěrečná část práce je věnována porovnání účinné lítosti s některými sousedními státy České republiky.
Effective Repentance in Criminal Law
Keywords: Trestní právo; trestní zákoník; účinná lítost; zánik trestní odpovědnosti.; Criminal law; Criminal code; Effective repentance; Extinction of punishability.