Porovnání spotřební daně z tabákových výrobků v ČR a státech EU - Jílková, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá porovnáním spotřební daně z tabákových výrobků v České republice a státech Evropské unie. Jejím cílem je nalézt skupiny států s podobnými ukazateli, zjistit podobnosti mezi těmito státy a pokusit se identifikovat možné vlivy, které na dané skutečnosti působí. Práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku spotřebních daní a především na spotřební daň z tabákových výrobků. Věnuje se směrnicím Evropské komise a minimálním sazbám spotřební daně. Praktická část se věnuje vybraným ukazatelům spojeným se spotřební daní z tabákových výrobků. Tyto ukazatele jsou podíl daně z tabákových výrobků na HDP, procentní podíl na celkovém zdanění, specifická sazba daně z 1 000 kusů cigaret jako procento z WAP a celkový výnos daně v eurech na 1 000 kusů cigaret z WAP. Posledním ukazatelem je spotřeba cigaret na jednoho obyvatele, která není zahrnuta do analýzy. V softwaru STATISTICA 12 je provedena shluková analýza za roky 2003 a 2014. Úkolem shlukové analýzy je nalézt skupiny států, které si jsou podobné. V následujících kapitolách jsou popsány výsledky shlukovacích procesů. V posledních kapitolách jsou také identifikovány odlišnosti jednotlivých shluků a možné vlivy, které tyto odlišnosti mohly způsobit.
Comparison of excise duty on tobacco products in the Czech Republic and the EU
Keywords: Spotřební daně; daň z tabákových výrobků; cigarety; daňové výnosy; shluková analýza; Excise duties; excise duty on tobacco products; cigarettes; tax revenues; cluster analysis