Vybrané otázky péče o seniory z hlediska sociálního začleňování - Tesařová, Marie (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce je zaměřena na vzdělávání seniorů a klade si za cíl zjistit, zda mají senioři zájem o vzdělávání a zda je tento zájem ovlivněn věkem nebo finanční situací daného jedince. Celá práce primárně vychází z kontextu Národně akčního plánu pro pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017, kde se sociální začleňování seniorů zaměřuje na oblasti zajištění a ochrany lidských práv starších osob, celoživotní učení, zdravé stárnutí, kvalitní prostředí pro život seniorů, dobrovolnictví a mezigenerační spolupráci, zaměstnávání starších osob a péči o nejkřehčí seniory s omezenou soběstačností. Diplomová práce byla rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou podrobně popsané potřebné pojmy související s danou problematikou a praktická část zahrnuje zvolený cíl práce, hypotézy, metodiku, která následně hypotézy testuje, výsledky šetření a závěrečnou diskuzi.
Selected issues of care the elderly in terms of social inclusion
Keywords: Věk; Senior; Sociální začleňování; Vzdělávání seniorů; Univerzita třetího věku; Age; Senior; Social inclusion; Senior education; University of the third age