Problematika nestandardních postupů využívaných i v rámci integrovaného záchranného systému - Řepa, Libor (Jihočeská univerzita, 2010)
Téma diplomové práce zní ''Problematika nestandardních postupů využívaných i v rámci integrovaného záchranného systému''. Nestandardní postupy se v současné době využívají ve většině odvětví a tyto postupy se mohou vyskytnout i v integrovaném záchranném systému. Práce popisuje současný stav základních složek integrovaného záchranného systému a jeho dokumentaci, ve které jsou uvedeny postupy jednotlivých složek pro řešení krizových situací. Následuje popis terorismu jako celosvětového fenoménu posledních let se stručným popisem vybraných typů, zbraní či hrozeb terorismu a dále i rozsah možností využití programu TerEx, který je určen pro rychlý odhad následků pro případný či uskutečněný teroristický útok. V další části práce je zjištěna existence všech dostupných materiálů a postupů, kterými jsou základní složky integrovaného záchranného systému povinny se řídit při řešení vybraných krizových situací. Následně jsou v programu TerEx vyhodnoceny a popsány vybrané krizové situace, dále popis dostupných postupů, které by v tomto případě použily základní složky integrovaného záchranného systému. Dílčím cílem práce je zjistit, zda se dají použít standardní postupy ve vybraných krizových situacích, aniž by se použilo postupu nestandardního. V závěru se práce zabývá analýzou a zhodnocením stanovené hypotézy: ''Složky IZS jsou připraveny zajistit bezpečnost a zdraví osob při vzniku mimořádných situací'', přičemž se tato hypotéza potvrdila. Výsledky této práce mohou být využity k doplnění a rozšíření postupů uvedených v typových činnostech složek IZS, které jsou vodítkem pro řešení vzniklých krizových situací.
Problems of non-standard procedures exploited also within integrated rescue system
Keywords: Nestandardní postup; Integrovaný záchranný systém; Typová činnost; Terorismus; TerEx; Non-standard procedures; Integrated Rescue System; Type activity; Terrorism; TerEx