Pěstounská péče na přechodnou dobu z pohledu sociálních pracovníků orgánů sociálně-právní ochrany dětí v Jihomoravském kraji - Mrňousová, Dana (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá pěstounskou péčí na přechodnou dobu z pohledu sociálních pracovníků orgánů sociálně - právní ochrany dětí v Jihomoravském kraji. Teoretická část práce se věnuje vymezení pěstounské péče na přechodnou dobu, rolím a kompetencím sociálních pracovníků na orgánech sociálně právní ochrany dětí a přínosům a úskalím této péče. Cílem bakalářské práce je na základě rozhovorů se sociálními pracovníky zjistit jejich názor na tento institut, jaké s ním mají zkušenosti, v čem vidí přínosy, úskalí a co by změnili. Pro naplnění cíle byl využit kvalitativní výzkum formou polostrukturovaných rozhovorů a jejich následné vyhodnocení metodou otevřeného kódování. Výzkum poukazuje na kladný vztah sociálních pracovníků k institutu pěstounské péče na přechodnou dobu. Sociální pracovníci mají však k tomuto institutu často připomínky, ty se týkají například změn soudních lhůt, sjednocení systému a mnoho dalšího.
Temporary foster care from the perspective of social workers in the bodies responsible for social and legal protection of children in the South Moravian region
Keywords: pěstounská péče na přechodnou dobu; orgán sociálně-právní ochrany dětí; Jihomoravský kraj; sociální pracovník; temporary foster care; body of social and legal protection of children; South Moravian region; social worker