Instrumentalita nálad: Pragmatismus a užitečná neužitečnost umění - Dadejík, Ondřej (Slovenská asociácia pre estetiku, 2018)
V tomto článku se jeho autor zabývá problémem „užitečné neužitečnosti“ umění jako pozadím pro vymezení povahy pragmatické filozofie umění. Nejprve představuje izolacionistický přístup, podle něhož je umění odlišné a dokonce oddělené od zbytku života. V druhé části se obrací ke kontextualistickým teoriím, podle nichž jsou umění a život vzhledem k sobě integrální. Ačkoli se zdá být estetika pragmatismu z hlediska této distinkce zcela kontextualistická, autor argumentuje, že by její pozice měla být pojímána spíše jako prostředkující mezi těmito dvěma póly. V závěru, ve třetí části, autor čerpá ze způsobu, jímž John Dewey rozuměl „kvalitativnímu“ charakteru myšlení, aby na tomto základě lokalizoval pragmatické pojetí účelu umění, který spočívá ve „vytváření nálad“.
Instrumentality of Moods: Pragmatism and Useful Uselessness of Art
Keywords: pragmatismus; John Dewey; estetický izolacionismus; estetický kontextualismus; nálada; pragmatism; John Dewey; aesthetic isolationism; aesthetic contextualism; mood