Radiační ochrana v pediatrické radiodiagnostice - Válková, Alena (Jihočeská univerzita, 2019)
V diplomové práci se zabývám ionizujícím zářením, vznikem, jeho účinky a principy. Také se dále zabývám radiační ochranou a jejími principy, lékařskému ozáření a pediatrické radiodiagnostice a to ve smyslu zobrazovacích metod a specifik radiační ochrany v pediatrii. A zda jsou využívány všechny metody, kterou vedou ke snížení radiační zátěže u dětí podstupující vyšetření ionizujícím zářením. Část práce také tvoří způsob komunikace v této oblasti a informovanosti, zda je jí věnována dostatečná pozornost nebo tato oblast je v ČR opomíjená.
Radiation protection in pediatric radiodiagnostics
Keywords: Radiační ochrana; pediatrie; ionizující záření; rentgenové záření; principy radiační ochrany; pediatrická radiologie; lékařské ozáření; komunikace.; Radiation protection; pediatrics; ionizing radiation; X-rays; principles of radiation protection; pediatric radiology; comunnication.