Vliv tanečního sportu na pohybový aparát dospělých jedinců - Janáčková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2020)
Taneční sport je náročnou sportovní disciplínou, jejíž provozování na soutěžní úrovni vyžaduje téměř každodenní tréninkovou činnost. V důsledku velkého zatížení často dochází ke vzniku zranění a dysbalancí a mnozí tanečníci jsou nuceni ukončit svoji kariéru předčasně. Literatury věnující se negativním dopadům tanečního sportu na pohybový aparát není mnoho a také proto jsem se rozhodla tyto poznatky uceleně shrnout. Problém představuje také nedostatečná informovanost tanečníků a tanečních trenérů o možnostech kompenzace a prevence. V teoretické části bakalářské práce jsem se zaměřila na popis základů kineziologie a funkční anatomie pohybového aparátu, charakteristiku tanečního sportu, a především na shrnutí poznatků o vlivu tohoto sportu na pohybový aparát. Praktickou část tvoří kvalitativní výzkum, jehož výzkumnou skupinou jsou dva taneční páry a dva páry nesportujících jedinců. Pomocí kineziologických rozborů jsem získala potřebné informace od všech probandů a pomocí dotazníků jsem doplnila informace o trénincích tanečních párů. V porovnání s kineziologickými rozbory nesportujících jedinců jsem shrnula poznatky o změnách v pohybovém aparátu tanečníků, které by mohly mít spojitost s tanečním sportem. Následně jsem tanečním párům navrhla kompenzační cvičení. Výsledky mé práce ukazují mnoho dopadů na pohybový aparát a četná zranění, která může taneční sport přinášet a které by se měly dostat do povědomí tanečníků. Práce může být využita především tanečníky pro zvýšení informovanosti o možných negativních dopadech na pohybový aparát. Dále může sloužit jako inspirace trenérům pro zařazení kompenzačních cvičení do tanečních tréninků.
Effects of dance sport in musculoskeletal system of adult individuals
Keywords: Taneční sport; Pohybový aparát; Jednostranná zátěž; Zranění; Kompenzační cvičení; Dance sport; Musculoskeletal system; Unilateral strain; Injury; Compensatory exercise