Umělecké sklo Františka Víznera - Petrová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem bakalářské práce je hlubší nahlédnutí do tvorby jednoho z významných sklářských výtvarníků druhé poloviny 20. století Františka Víznera. Práce podrobně analyzuje Víznerovu tvorbu, která výrazně zasáhla do několika sklářských odvětví. Vedle skla broušeného, které tvoří kontinuální linku v jeho celoživotním díle, se autor věnoval sklu lisovanému, hutnímu a skleněným realizacím pro architekturu. Tyto okruhy Víznerovy tvorby tvoří čtyři tematické celky, které jsou doplněné o přehled a zhodnocení literatury vztahující se k tématu, životopis a kapitolu o autorových tvůrčích začátcích. Na závěr je dílo Františka Víznera zasazeno do českého a světového kontextu. Komplexně je práce založena na formálním popisu konkrétních objektů, které jsou dále komparovány s návrhy dalších sklářských výtvarníků.
František Vízner´s Art Glass
Keywords: Vízner; sklo; 20. století; sklářská ateliérová tvorba; Vízner; glass; 20th century; applied art; glass studio work