Národní strategický plán v rybářství České republiky - Suchan, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2009)
V této práci jsou popsány základní charakteristiky současného stavu Českého rybářství a akvakultury. Jsou zde uvedeny hlavní skutečnosti týkající se vazeb a napojení českého rybářského sektoru na evropské struktury. V návaznosti na to je pojednáno o Společné rybářské politice která je základním nástrojem řízení rybářství a akvakultury EU jejíž principy jsou uplatňovány v praktickém provozu členských států. Společná rybářská politika je realizována od roku 2007 pro období 2007-2013 pomocí nového finančního nástroje Evropského rybářského fondu který nahrazuje předcházející strukturální pomoc. Ten je v ČR i ostatních členských státech realizován pomocí Národního strategického plánu a zejména pak Operačního programu. Tyto programové dokumenty schválené Evropskou komisí stanovují cíle, priority a opatření na základě kterých a v souladu s cíli Společné rybářské politiky jsou realizovány podpory do rybářství v ČR. V praktické části diplomové práce je analyzováno využití a dopady předcházejících i současných podpor rybářství z Evropské unie. Jednotlivé programy jsou srovnávány podle celkových alokací a jejich reálného čerpání.
National Strategic plan in the fisheries in the Czech Republic
Keywords: akvakultura; podpory; Evropský rybářský fond; Operační program; produkce; aquaculture; subsidies; European Fisheries Fund; Operational Programme; production