Leasing - porovnání dle předpisů České republiky a dle mezinárodních účetních standardů - dopad na výsledek hospodaření podniku - Dědičová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce je porovnání nákladů na leasing podle Českých účetních předpisů (dále jen ČÚP) a podle Mezinárodní účetních standardů. Úpravy dle Mezinárodních účetních standardů jsem rozložila dle délky trvání jednotlivých smluv, v několika krocích - po jednotlivých letech, až do ukončení placení splátek dle splátkových kalendářů. Jedná se o úpravu účetních operací a hospodářského výsledku v letech 2002-2009. K porovnání jsem si vybrala ze své praxe standardní smlouvu na nákladní automobil, smlouva je na 3 roky. V roce 2005 je uzavřena smlouva a zaplacena první navýšená splátka a splátky se platí rovnoměrně po dobu 36 měsíců. Smlouva je ukončena v roce 2008. Dále jsem si k porovnání vybrala zpětný leasing - lease-back na stavbu. Smlouva je na 144 měsíců, je zaplacena první navýšená splátka v roce 2002 a splátky budou ukončeny v roce 2009. Navýšená splátka pokryje téměř 100% cenu pořízení najatého předmětu. Navýšení ve smlouvě je finanční odměna leasingové společnosti za umožnění daňových úspor spojených s leasingem.
Financial leases - comparison of Czech accounting legislation with International Financial Reporting Standars - impact on profit and loss account
Keywords: Leasing finanční; leasing operativní subleasing; zpětný leasing - lease {--}back; leasingová splátka; leasingový nájemce; leasingový pronajímatel; reálná hodnota; ekonomická životnost; implicitní úroková míra; mimořádná splátka; pravidelná splátka; úrok; kapitálová část; finanční služba; zůstatková cena; celková pořizovací cena; leasing; accounting; operations and economic resutl; lease-back; financial leasing