Ošetřovatelská péče o ženy s asistovanou reprodukcí - Hedbávná, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Těhotenství po asistované reprodukci je v mnoha případech spojeno se zásahy do osobního i rodinného života, s omezením aktivit budoucí matky někdy s nutností hospitalizace. Neplodnost značně ovlivňuje život postižené dvojice může se podílet i na negativních vztazích k rodině a přátelům. To vše působí nepříznivě na psychický stav ženy a též narušuje základní potřeby ženy. Pár by měl vyhledat pomoc pokud žena neotěhotní po jednom roce nechráněného pohlavního styku. Gravidita po in vitro fertilizaci může probíhat zcela bez komplikací, jako těhotenství vzniklé bez asistované reprodukce, ale zároveň má svá rizika a specifika. Rizikové pro matku a plod může být vícečetné těhotenství. Po in vitro fertilizaci je dvakrát vyšší riziko časného potratu. Počet párů, které žádají o umělé oplodnění neustále roste jen v roce 2006 - 2007 vzrostl jejich počet o 13 % (24). Úspěšnost léčby neplodnosti se zvyšuje, asistovaná reprodukce je každoročně účinnější. Zdokonalují používané metody, přístroje i laboratorní vybavení a roste účinnost hormonálních přípravků. Léčba metodami asistované reprodukce s sebou nese značnou psychickou zátěž. Proto je často vhodná podpora profesionálního psychologa. Cíl bakalářské práce byl splněn a rovněž hypotéza, která byla stanovená na počátku výzkumu, byla potvrzená výsledky výzkumu, kdy těhotné ženy byly spokojeny s ošetřovatelskou péčí na oddělení rizikového těhotenství v obou nemocnicích. Ženy byly také spokojeny s přístupem i péčí porodních asistentek i lékařů se zachováním intimity, soukromí v obou nemocnicích. Výsledky a teoretická část bakalářské práce budou sloužit jako zdroj informací pro budoucí porodní asistentky a neplodné páry, které mají problém s otěhotněním a chtějí podstoupit některou z metod asistované reprodukce. Bakalářská práce může také sloužit, jako informační brožura pro informovanost veřejnosti a studentů.Podklad pro vyrobení letáků do gynekologické ordinace nebo přednášek.
Nursing care obout women with ar assistant reproduction
Keywords: asistovaná reprodukce; ošetřovatelská péče; porodní asistentka; neplodnost; In vitro fertilizace; assisted reproduction; nursing treatment; midwife woman