Návraty po rodičovské dovolené - Čuřínová, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá problémem harmonizace práce a péče při návratu žen z rodičovské dovolené na trh práce. Hlavním cílem práce bylo zmapovat u žen na konci rodičovské dovolené a těsně po ukončení rodičovské dovolené překážky na trhu práce, vnitřní a vnější bariéry žen, slaďování mateřství a zaměstnání. Text je rozdělen na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část bakalářské práce se zabývá historií rodiny a rodinné politiky. Popisuje, jaké funkce by měla rodina plnit, význam a hodnotu rodiny pro jedince. První kapitola je zakončena pohledem na současnou rodinnou politiku. V druhé kapitole je zmiňována možnost finančního zajištění ze strany státu v době sociálních událostí těhotenství, porodu a mateřství. Třetí kapitola popisuje postavení žen na trhu práce jak z historického, tak ze současného hlediska. Poslední kapitola teoretické části ukazuje, jaké možnosti ke slaďování práce a péče se nabízí současným rodinám v České republice. Pro praktickou část bakalářské práce byla zvolena metoda dotazování technikou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořila šestice žen-matek ve věkovém rozmezí 33-38let z okresu Písek, které jsou v současné době na rodičovské dovolené nebo ji před nedávnem ukončily. V souvislosti s cílem byla stanovena hlavní výzkumná otázka "Jak prožívají ženy návrat z rodičovské dovolené na trh práce?", kterou pomohly zodpovědět tři dílčí výzkumné otázky. Ty se týkaly priorit žen v otázkách slaďování práce a péče, zkušeností žen s překážkami na trhu práce z důvodu rodičovství a procesu dělby práce v rodinách těchto žen. Z rozhovorů vyplynulo, že je pro všechny ženy vždy prioritou rodina před prací. K tomu potřebují spolehlivého partnera a pokud možno fungující širší rodinné zázemí, možnost využívat mateřské školy a družiny pro děti mladšího školního věku, či minimálně možnost placené hlídané služby. Všechny by po ukončení rodičovské dovolené upřednostnily možnost pracovat na zkrácený pracovní úvazek, nicméně neochota většiny zaměstnavatelů k některé z forem flexibilních pracovních úvazků jim toto znemožňuje. Práce může být přínosem pro všechny ženy-matky malých dětí, které mají možnost porovnat své pocity s ostatními typově stejnými ženami s dětmi a způsob, jak ženy z výzkumného vzorku náročné slaďování mateřství a práce řeší a jak se připravují na návrat na trh práce.
Returning to Work After Parental Leave
Keywords: gender; mateřská dovolená; rodičovská dovolená; rodina; slaďování práce a péče; trh práce; gender; maternal leave; parental leave; family; harmonizing work and care; labour market