Péče o nezletilé matky ve výchovném ústavu - Jelínková, Iva (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá péčí o nezletilé matky ve výchovných ústavech. Práce je rozdělena na čtyři kapitoly. První část charakterizuje nezletilé matky z pohledu legislativy a vývojové psychologie. Zabývá se mimo jiné i předčasnou sexualitou. Dále vymezuje ústavní výchovu, její účel a funkci. Jsou zde zmíněny rizika ústavní péče, jako je například hospitalismus. Hlavní část bakalářské práce popisuje péči o nezletilé matky ve Výchovném ústavu v Černovicích. Je zaměřena především na vzdělání a přípravu na mateřství. Poslední kapitola obsahuje kazuistiky.
Care about the under-age mothers in the diagnostic institution.
Keywords: nezletilá matka; ústavní výchova; adolescence; předčasná sexualita; péče.; under-age mother; institutional care; adolescence; premature sexuality; care.