Vliv rybí osádky na společenstvo obojživelníků v nově vzniklých vodních nádržích - Škarda, Jakub (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá vlivem rybí obsádky na společenstvo obojživelníků. Ryby mají za určitých podmínek velký vliv na diverzitu obojživelníků. Může docházet k predaci, případně potravní konkurenci mezi rybami a obojživelníky. Cílem práce bylo zjistit, jestli má rybí obsádka vliv na společenstvo obojživelníků na sledovaných lokalitách. Pozorování bylo prováděno na dvou lokalitách. První lokalita je celoročně bez ryb. Na druhé lokalitě se ryby vyskytují. Porovnání těchto lokalit ukázalo, že na sledovaném stanovišti je přímý vliv rybí obsádky minimální. Hlavním rozdílem mezi lokalitami je patrně vliv sukcese a charakter okolního prostředí.
The influence of fish stock on amphibians in newly created reservoirs
Keywords: Obojživelníci; ryby; nově vytvořené nádrže; biodiverzita; sukcese; Amphibians; fish; newly created reservoirs; biodiversity; successsion